JELENA MILIĆ: OMLADINSKE ORGANIZACIJE BI TREBALO DA BUDU PREDVODNICE U UNAPREĐENJU POLOŽAJA MLADIH


Međusektorska saradnja neophodna je za unapređenje položaja mladih. Kako to rade institucije i organizacije u Kosovskoj Mitrovici pojašnjava pedagog u Ekonomskoj školi, Jelena Milić.

Sa kojom organizacijom (organizacijama) ste ostvarili saradnju i kada?

Jedina organizacija sa kojom smo ostvarili saradnju jeste Omladinski edukativni klub Sinergija iz Kosovske Mitrovice. Naša saradnja traje duže od tri godine, a usmerena je na realizaciju edukativnih treninga i obrazovnih radionica na temu prevencije nasilja, vršnjačkog nasilja, diskriminacije, predrasuda, na promociju rodne ravnopravnosti i omladinskog aktivizma. Takođe je akcenat stavljen na promovisanje i razvijanje volonterizma kod mladih, po čemu je Sinergija najpoznatija na severu Kosova i Metohije.

Da li je saradanja nastavljena i ako jeste u kom obliku?

Saradnja je nastavljena kroz projektne aktivnosti, organizovanjem različitih predavanja, uključivanjem mladih na temu prevencije nasilja na časovima građanskog vaspitanja. Volonteri Omladinskog edukativnog kluba Sinergija su učenicima na najbolji mogući način približili kako prepoznati nasilje i kako reagovati na njega. Saradnja sa ovom organizacijom od neprocenjive je važnosti za naše učenike i učenice.

Šta je vaša institucija dobila saradnjom sa ovom organizacijom?

Tokom trajanja zajedničkih akcija, uključujući ulične akcije ispred naše škole, i kroz različite radionice i aktivnosti, uticalo se na kvalitetniju informisanost učenika o prevenciji nasilja, diskriminaciji i volontiranju. Kod učenika je razvijena samoprocena i tolerancija u prihvatanju različitosti, usvajanju poželjnog modela ponašanja prema drugima, razvijanju empatije. Mladi su, jednostavno, naučili kako da budu aktivniji i odgovorniji građani.

Zbog čega je, po vašem mišljenju, važna saradnja institucija sa organizacijama koje se bave omladinskim radom?

Mladi nam daju značajne informacije o svojim potrebama, željama, ciljevima i problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu. Ponuditi programe potrebne mladima je od izuzetne važnosti. Uključivanje mladih u aktivnosti na lokalnom nivou dovodi do toga da se njihove potrebe, ideje i predlozi uvažavaju, čime oni direktno imaju osećaj preuzimanja odgovornosti.

Šta mislite da je potrebno uraditi kako bi se saradnja između institucija i organizacija koje se bave omladinskim radom podigli na viši nivo?

Potrebno je mlade što više angažovati i uvažavati njihove predloge i ideje, koje bi trebalo da budu prihvaćene od strane lokalne zajednice. Omladinske organizacije bi trebalo da budu predvodnice u unapređenju položaja mladih, a čini mi se da Sinergija, kao jedina aktivna omladinska organizacija na našem podneblju, i te kako doprinosi tome da se mladi osećaju osnaženo i pitano za dešavanja u svom okruženju.  

#OmladinskiRadZaBoljiGrad #Ministarstvoomladineisporta #NAPOR #Sinergija

Comments

comments