Mladi kao zagovornici ljudskih prava i rodne ravnopravnosti


Od novembra 2017. do maja 2018. omladinska organizacija Sinergija sprovodiće projekat „Mladi kao zagovornici ljudskih prava i rodne ravnopravnosti“, dok projekat finansira Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK).

Planirano je da edukujemo više od 200 mladih na temu rodne ravnopravnosti, ljudskih prava, prevencije nasilja i odgovornog ponašanja mladih u našem okruženju, da obeležimo važne datume Ujedinjenih nacija (Dan ljudskih prava, Međunarodni dan maternjeg jezika, 16 dana aktivizma) i sprovedemo brojne druge kampanjske aktivnosti, poput video-kampanja. Pored toga, izvešćemo četiri pozorišne predstave pod nazivom „Pijačni dan u Donjoj Gorenici 2089. godine“ u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Šilovu i Gračanici.

Sinergija ima u planu i da organizuje studijske posete Instituciji ombudsmana u Prištini, Regionalnoj kancelariji Unmika u Južnoj Mitrovici, kao i sedištu Unmika u Prištini. Ove aktivnosti su od nemerljivog značaja za mlade ljude koji budu učestvovali u njima, s obzirom na to da će dobiti uvid u to kako funkcionišu ove velike organizacije/centralne institucije.