Projekat: Povećanje učešća mladih u procesu donošenja odluka


OEK Sinergija u prethodne tri godine sprovodi projektе koji imaju za cilj unapređenje položaja mladih u opštinama na Severu Kosova. U toku implementiranja projektnih aktivnosti primećeno je da mladi u ovim opštinama nisu dovoljno upoznati sa radom opštinskih organa u opštinama u kojima žive. To je i potvrđeno rezultatima istraživanja koje smo 2016. godine sproveli u saradnji sa Kosovskom fondacijom za otvoreno društvo (KFOS). U tom istraživanju, na osnovu odgovora 240 ispitanika starosti od 15 do 30 godina, iz opština Severna Mitrovica i Zvečan, 81,88% mladih ne prati rad organa lokalne samouprave.

Kada je u pitanju odnos mladih i organa lokalne samouprave, mladi su naveli da nisu upoznati sa radom organa lokalne samouprave, te ne znaju ni kome da se obrate za pomoć u rešavanju svojih problema (čak 66,87% mladih ne zna kome da se obrati na lokalnom nivou za rešavanje svojih problema, a 82,77% mladih smatra da njihove inicijative nisu u dovoljnoj meri ili nisu uopšte podržane od strane lokalne samouprave).

Projekat „Povećanje učešća mladih u procesu donošenja odluka u opštinama Severna Mitrovica i Zvečan“ ima dvostruki značaj.

Prvo, to podrazumeva unapređenje znanja mladih o načinu funkcionisanja opštinskih organa i podsticanje njihovog društvenog delovanja (edukativni deo), a drugi je pružanje pomoći organima lokalne samouprave da ostvare kontakt sa mladima iz svojih opština kako bi uz njihovu pomoć izradili i primenili odgovarajuće programe za rešavanje problema mladih i unapredili njihov položaj (kroz debate, studijske posete i promotivne akcije).

Ciljna grupa projekta su mladi od 16 do 24 godine koji žive u opštinama Severna Mitrovica i Zvečan.

Ovaj projekat je naša organizacija sprovela uz finansijsku pomoć Kosovske fondacije za civilno društvo (KCSF) i Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

 

flag_yellow_low kcsf